Τεστ υγείας / Παύση Ελέγχου

Η Παύση Κοντρόλ

Ο ιατρός Κ.P. Buteyko, μετά την ανακάλυψη ότι η βαθιά αναπνοή βλάπτει, όρισε τον τρόπο ώστε να μπορεί να μετριέται το επίπεδο της υγείας του κάθε ανθρώπου, με βάση την αναπνευστική αντοχή.

Buteyko Lungenbelüftung Kriteria

Ο τρόπος είναι η συνειδητή και ελεγχόμενη άπνοια, που λειτουργεί ως ένδειξη υγείας και περιγράφεται ως ‘παύση ελέγχου’.

Η παύση ελέγχου (Control Pause/CP) είναι μια συνειδητή άπνοια μεταξύ μιας εκπνοής και της επόμενης εισπνοής. Η παύση ελέγχου μετράει τον χρόνο που αντέχει ο άνθρωπος χωρίς να αναπνέει μέχρι την επόμενη εισπνοή, χωρίς να ζορίζεται, και θεωρείται ο πιο εύκολος τρόπος ένδειξης της υγείας.

Όσο μεγαλύτερη διαφορά έχουμε από τα 60 δευτερόλεπτα, στην οποία μετράμε την φυσιολογική σωστή οξυγόνωση του οργανισμού, τόσο απέχουμε αναλογικά από την αναγκαία και ζητούμενη οξυγόνωση του οργανισμού άρα και από την υγεία.

Η διάρκεια παύσης της αναπνοής λειτουργεί ως «δείκτης». Το φυσιολογικό αναγκαίο μέτρο που αναδεικνύει την επαρκή οξυγόνωση του οργανισμού είναι όπως παρουσιάζεται στην εικόνα, στα 60 δευτερόλεπτα.

Ο Ρώσος γιατρός Dr. Konstantin P. Buteyko αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην έρευνα της σχέσης μεταξύ αναπνοής και υγείας. Σύμφωνα με την επιστημονική ανακάλυψή του, πάνω από 200 ασθένειες συνδέονται με τη βαθιά αναπνοή.

Χρόνιες παθολογίες όπως είναι το άσθμα και γενικά οι αναπνευστικές παθήσεις, οι αλλεργίες, οι δυσλειτουργίες του μεταβολισμού, ο διαβήτης, η υπέρταση και πολλά άλλα είναι, είτε άμυνες στην έλλειψη CO2 είτε αποτέλεσμα λόγου της χρόνιας ανεπάρκειας CO2 στο σώμα μας.

Η σωστή και αναγκαία αναλογία των δύο αερίων Οξυγόνου και Διοξειδίου του Άνθρακα, στηρίζει όλες τις βιοχημικές διαδικασίες του μεταβολισμού και των λειτουργιών των οργάνων με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μια κατάσταση ομοιόστασης όλων των μηχανισμών του οργανισμού.