Ο ρόλος του CO2 στον οργανισμό

Το CO2 συμμετέχει στις οργανικές και βιοχημικές διαδικασίες στο σώμα

Το CO2 και ο ρόλος για την υγεία

Πολλαπλά και υψίστης σημασίας είναι τα οφέλη που παρέχει το CO2 στον οργανισμό για τις πιο βασικές βιοχημικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ομοιόσταση και την υγεία του ανθρώπου. Η ζωή δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε στη Γη για χιλιετίες υπό συνθήκες πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα του περιβάλλοντος αέρα.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα ήταν περίπου 7-12% στον αέρα όταν τα πρώτα πλάσματα με πνεύμονες εξελίσσονταν. Ως εκ τούτου, αυτά τα πλάσματα θα μπορούσαν να βιώσουν όλα τα οφέλη για την υγεία από το διοξειδίου του άνθρακα τα οποία αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Η σημασία της κυκλοφορίας

Ένας από τις πιο ζωτικούς μηχανισμούς για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι η κυκλοφορία του αίματος. Μέσω αυτής εξασφαλίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες για την επαρκή τροφοδότηση του κυττάρου με οξυγόνο (O2) και θρεπτικά στοιχεία, καθώς και η διακίνηση πρωτεϊνών, αντισωμάτων, ενζύμων, ορμονών κ.λ.π.

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε διαταραχή στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διαταραχή στις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και των οργάνων του.

Το CO2 είναι ο κύριος παράγοντας για τη διαστολή των αγγείων, ασκώντας πίεση στα τοιχώματά τους. Με την εφαρμογή της μεθόδου Buteyko αυξάνεται η πίεση που ασκεί το CO2 στα τοιχώματα των αγγείων από 28-32 mm/Hg του μέσου ανθρώπου στα ζητούμενα φυσιολογικά επίπεδα των 35-45 mm/Hg, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη καλή κυκλοφορία του αίματος όλο το 24ώρο.

Που συμμετέχει το CO2 στον οργανισμό;

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, διαστέλλοντας τη διάμετρο των αιμοφόρων αρτηριακών αγγείων.
  • Ρυθμίζει το pH του αρτηριακού αίματος, καθώς και των επιμέρους υγρών του οργανισμού σε μεγάλο βαθμό.
  • Καθιστά πιο αποτελεσματική την ελευθέρωση (αποδέσμευση) του O2 από την αιμοσφαιρίνη προς τα κύτταρα (φαινόμενο Verigo-Bohr 1).
  • Ρυθμίζει τον αναπνευστικό όγκο, επιδρώντας στο κέντρο ελέγχου αναπνοής στον εγκέφαλο.
  • Λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.
  • Συμμετέχει καθοριστικά στη βιοσύνθεση βιταμινών, ενζύμων, πρωτεϊνών, ορμονών και αντισωμάτων.

CO2 και Οξεοβασική Ισορροπία (pH)

Η οξεοβασική ισορροπία του αίματος και των υγρών του σώματος μετριέται στην κλίμακα pH. Για την υγεία απαιτούνται επίπεδα pH μεταξύ 7,35-7,45. Το CO2 είναι ο πιο βασικός παράγοντας ρύθμισης της οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος καθώς δημιουργεί χημικές συνθήκες ευκολότερες αποδέσμευσης του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί το κάθε κύτταρο με οξυγόνο. (Verigo-Bohr)(1)

Στην περίπτωση που τα επίπεδα CO2 στα πνευμόνια και στο αίμα μειωθούν λόγω του υπεραερισμού, το pΗ του αίματος μεταφέρεται προς το αλκαλικό διαταράσσοντας τη ζητούμενη ισορροπημένη δραστηριότητα των ενζύμων, των βιταμινών και άλλων στοιχείων και λειτουργιών.

Από τα φυσιολογικά επίπεδα CO2 εξαρτώνται κατά συνέπεια και όλες οι μεταβολικές διαδικασίες. Η διαταραχή τους θα κάνει τον οργανισμό να είναι πιο ευαίσθητος σε ιώσεις και αλλεργίες και πιο επιρρεπής σε κάθε σύμπτωμα και ασθένεια.

Το νευρικό σύστημα

Η μείωση του CO2 στα πνευμόνια, ευαισθητοποιεί το όριο διεγερσιμότητας των νευρικών κυττάρων, κρατώντας σε (υπερ)διέγερση το νευρικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε ευερεθιστότητα, αίσθηση stress και ανησυχίας (χωρίς συγκεκριμένη αιτία), αϋπνία, εσωτερική αναστάτωση κ.α. Μέσω της ελεγχόμενης αναπνοής, σύμφωνα με τις έρευνες του Dr. Konstantin Buteyko, ως αποτέλεσμα έχουμε αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης και ευεξίας. Γεγονός που είναι αισθητό από τις πρώτες προσπάθειες εφαρμογής της άσκησης Buteyko.

Πηγές:
(1) «Φυσιολογία της αναπνοής» John B.West
(2) «Βασικές αρχές φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού», Αθανασίου Σμοκοβίτη